6 kućnih biljaka koje štite dom od dosadnih muva: Beže glavom bez obzira, a neke vam još i ukrašavaju baštu i prostor

Donosimo vam listu od 6 biljaka koje će zaštititi vaš dom od neželjenih štetočina kao što je muva.

Bašta
6 kućnih biljaka koje štite dom od dosadnih muva: Beže glavom bez obzira, a neke vam još i ukrašavaju baštu i prostor
Foto: Profimedia

S obzirom da je do leta ostalo samo nekoliko nedelja, mnogi od nas su već izašli napolje da uživaju u boljem vremenu. Međutim, iako vreme može biti divno za izlazak napolje, sezona takođe donosi priliv dosadnih muva i drugih letećih insekata koji napadaju naše domove.

Ovi insekti koji umeju da dosađuju, mogu malo iritirati ili bolno dosađivati, ali pre nego što posegnete za tradicionalnim insekticidom da ih eliminišete, razmislite o korišćenju jednog od prirodnih rešenja za kontrolu štetočina i to uobičajene sobne biljke. Od jorgovana do bosiljka, postoji mnogo biljaka koje se lako uzgajaju i koje vam mogu pomoći da se vaš dom oslobodi muva za kratko vreme, kako tvrdi britanski "Miror".

U nastavku otkrijte biljke koje vam mogu pomoći da "lakše preživite" letnje dane sa ovim insektima koji baš vole da nam dosađuju.

BOSILJAK

Bosiljak
foto: Shutterstock

Svestrana biljka koju bi mnogi mogli da razmotre je skromni bosiljak. Iako je često poznat po tome što dodaje ukus jelima, takođe ima jedinstveno svojstvo odvraćanja i muva i pauka zbog svoje jake arome i ulja.

LAVANDA

Lavanda, Devojka, Leto
foto: Profimedia

Još jedna dobra opcija koju treba razmotriti je lavanda, koja se dugo smatrala efikasnim repelentom na sve, od muva do buba, pa čak i buva! Biljka sa ljubičastim cvetovima je takođe izuzetno estetska i lako se može preraditi u nekoliko stilova dekoracije za dašak šika vaše seoske vikendice.

MATIČNJAK

matičnjak
foto: Profimedia

Kada su u pitanju kuhinjske namirnice, još jedan popularan izbor za podizanje jela je citrusni ukus matičnjaka, ali da li ste znali da je takođe efikasan i u borbi protiv doadnih insekata i zglavkara?

Snaga biljke potiče od visokog nivoa citronele, jedinjenja koje je prirodno prisutno u ulju koje biljka proizvodi. Poznato da štiti sve, od pauka do muva, pa čak i komaraca, dobro postavljena biljka u kući mogla bi pomoći da se čitava vaša kućna buba ovog leta oslobodi.

RUZMARIN

Ruzmarin
foto: Shutterstock

Još jedna uobičajena biljka koja važi za prirodni repelent protiv buba je skromna biljka ruzmarin. Često poznat po svom ukusu, a ne po mirisu, ruzmarin ima samo blagi miris za ljudski nos, ali ima daleko snažniju aromu za insekte, što ga čini savršenom biljkom za odbijanje pauka, muva i iritantnih komaraca.

NEVEN

Neven
foto: Shutterstock

Jedan popularan izbor koji je često glavna tema svuda je neven, kog su tradicionalno sadili oduševljeni baštovani da bi zaštitili svoje biljke, pošto su otkrili da se može pohvaliti sa nekoliko svojstava za kontrolu štetočina.

Poznat po svojim živopisnim narandžastim i žutim cvetovima, miris nevena, iako je prijatan za ljude, zapravo može da odbije muve, komarce, čak i pauke.

BILJKA MESOŽDERKA

Biljka mesožderka
foto: Shutterstock

Jedna od najnemilosrdnijih biljaka za oslobađanje vašeg doma od muva je biljka mesožderka, koja strpljivo čeka sa otvorenim ustima da nesuđene muve slete u njene "čeljusti", koje se odmah zatvaraju. Nakon što je namamila muve na propast slatkim nektarom, biljka tada počinje da oslobađa enzim koji vari muvu.

Iako možda zvuči pomalo mračno, ove biljke zapravo mogu biti veoma efikasno rešenje za borbu protiv muva u kući. Mesožderka koja se lako uzgaja, može da preživi i do 20 godina uz odgovarajuću negu, što znači da će stalni hvatač muva verovatno biti pri ruci dugi niz godina.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs