EVO KAKO SE 1. MAJ SLAVIO U JUGOSLAVIJI, SVE JE BILO NEUPOREDIVNO DRUGAČIJE: 1 stvar je bila OBAVEZNA umesto roštiljanja

Dok se mladi pitaju kako je izgledala proslava Prvog maja u Jugoslaviji, starije generacije se sa nostalgijom sećaju Prvomajskih parada.

Lifestyle
11:19h Autor:
EVO KAKO SE 1. MAJ SLAVIO U JUGOSLAVIJI, SVE JE BILO NEUPOREDIVNO DRUGAČIJE: 1 stvar je bila OBAVEZNA umesto roštiljanja
Foto: Shutterstock

Prvi maj danas se svodi na roštiljanje, uživanje sa prijatljeljima i porodicom u prirodi uz koju čašicu pića i razgovora. Međutim, nekada se potpuno drugačije obeležavao.

Međunarodni praznik rada je dan kada pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta obeležavaju sećanje na svoja dostignuća, odnosno žrtve koje su pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava.

Jugoslavija, Radna akcija
foto: Shutterstock

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi.

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu. Prvomajske proslava u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine kasnije.

U SFRJ je sve počinjalo sa tradicionalnim prvomajskim urankom uz limenu muziku lokalnog gradskog orkestra. A onda su glavnim ulicama paradirali radnici, seljaci, a predstavljana je i prava poljoprivredna mašinerija. Bio Jje to jedan od najvažnijih datuma u godini.

U nekadašnjoj Jugoslaviji, naročito odmah posle Drugog svetskog rata, održavale su se brojne prvomajske parade koje su bile vojnog i civilnog karaktera. Najčešće su se održavale po glavnim gradovima republika, a centralna, kao i obično, u Beogradu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs