KAO BEBU RODITELJI GA MALTRETIRALI ZBOG ČEGA JE OSTAO BEZ OBE NOGE: Sad mu je glavni cilj života ova NEVEROVATNA stvar

Toni Hadžel je prošao kroz teška vremena još kao beba, njegovi biološki roditelji su ga maltretirali kao novorođenčeta, što je dovelo do amputacije obe njegove noge, sada je najmlađi ikada dobitnik medalje Britanske imperije za zasluge u prevenciji maltretiranja dece

Lifestyle
KAO BEBU RODITELJI GA MALTRETIRALI ZBOG ČEGA JE OSTAO BEZ OBE NOGE: Sad mu je glavni cilj života ova NEVEROVATNA stvar
Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Tonijev život je počeo usred mnoštva izazova - fraktura, dislokacija, otkazivanja organa, traume, šoka i gubitka dva uda. Entoni Smit i Džodi Simpson, njegovi biološki roditelji, osuđeni su na deceniju zatvora zbog maltretiranja svog sina. Međutim, čak i sa odlukom suda, ožiljci na Tonijevoj duši su ostali. Odlučan da od svoje nevolje napravi nešto pozitivno, Toni je odlučio da pomogne drugoj deci koja se suočavaju sa sličnim teškoćama.

Godine 2016. Paula i Mark su usvojili Tonija, pružajući mu nepokolebljivu podršku. Zajedno su osnovali Fondaciju Tonija Hadžela, posvećenu pomoći Toniju u ostvarivanju njegovih težnji. Tokom protekle tri godine, Toni je neumorno prikupljao sredstva za bolnicu koja mu je spasila život. Uprkos izazovima koje su mu predstavljali protetski udovi i zavisnost od štaka, završio je sponzorisanu šetnju od 10 km i uspeo se na 238 metara u Lake Districtu.

Toni Hadžel
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Inspirisan kapetanom Tomom, koji je prepešačio 10 km da bi podržao Evelinu London dečju bolnicu, gde je spašen sa samo 41 dan, Toni je krenuo na sopstveno putovanje. U početku sa ciljem da prikupi oko 563 dolara, Toni je premašio očekivanja prikupivši 2,2 miliona dolara kroz sponzorisanu šetnju u roku od nekoliko meseci.

Ali Tonijeva odlučnost se tu nije završila. Postavljajući sebi nove fizičke izazove, Toni je osvojio Orrest Head na obali jezera Vindermir, sa planinarom Harijem Buda Magarom.

Toni Hadžel
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Paula Hadžel, Tonijeva usvojiteljica, izrazila je koliko je bilo duboko emotivno kada je Tonija iznenađujuće posetio gospodin Buda Magar, poznat po tome što je ušao u istoriju kao prvi dvostruki amputirani čovek iznad kolena koji je popeo na Everest. „Hari je superheroj, isti kao i Toni“, primetila je. „I to samo pokazuje da, bez obzira što ste drugačije sposobni od drugih, ipak možete da postignete isto. Možete postići bilo šta ako se samo posvetite tome."

Paula je takođe opisala iskustvo svedočenja njenog sina kako stiže na vrh kao „apsolutno neverovatno“. Ona je primetila: „Svako ko poznaje Tonija zna da je on potpuni vrtlog. On je sila sa kojom se treba nositi."

Toni je izrazio svoje divljenje Hariju, rekavši: „Želim da se popnem na Everest jer znamo nekoga ko je to uradio, Harija. Naterao me je da ja to uradim.” Toni je takođe otkrio planove da se popne na Scafell Peak, najviši i najistaknutiji vrh Engleske, odlučivši se za teži put.

Toni Hadžel
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Mališanovo putovanje služi kao inspiracija za prevazilaženje izazova postavljanjem hrabrih ciljeva. Sa samo 9 godina, Tonijevo zalaganje za strože kazne za maltretiranje dece dovelo je do toga da mu je kralj Britanije dodelio medalju Britanskog carstva. Uprkos svom uzbuđenju zbog dobijanja prestižne nagrade u Bakingemskoj palati, Toni ostaje predan da radi još više na poboljšanju društva.

Paula je rekla: „Lepo je, jer on ne želi da bilo koje drugo dete pati kao on. Veoma sam ponosna na njega, i to je za njega divno nasleđe.” Takođe je napomenula da je Toni bio ponosan i veoma uzbuđen kada je saznao za nagradu.

2020. Toni je dobio nagradu Ponos Britanije, čime je dodatno učvrstio svoj status svetionika inspiracije. Njegova odlučnost da izleči, pomogne, inspiriše, pa čak i osvoji Everest uprkos svim izgledima, služi kao snažan podsetnik da hrabrost i upornost mogu da prevaziđu svaku prepreku.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs