OVO SU 8 TIHIH SIMPTOMA BOLESTI KOJA MOŽE BITI SMRTONOSNA: Samo u Srbiji od nje boluje 710 hiljada ljudi

Neke od ovih simptoma zanemarujemo i nikada ne bismo mogli da ih povežemo sa dijabetesom, ali ako ih imate sve, savetujemo da se prekontrolišete

Lepi & Zdravi
OVO SU 8 TIHIH SIMPTOMA BOLESTI KOJA MOŽE BITI SMRTONOSNA: Samo u Srbiji od nje boluje 710 hiljada ljudi
Foto: Shutterstock

Međunarodna dijabetes federacija za naredne tri godine u prvi plan je stavila dobrobit, odnosno kvalitet života osoba s dijabetesom. Dijabetes je jedna od najčešćih hroničnih bolesti u Srbiji od kojeg boluje oko 710.000 ljudi, dok je peti vodeći uzrok smrti.

U fazi predijabetesa javljaju se neki od simptoma koje možda nećete u prvi mah da osetite, ili su blagi pa ih čovek i ne smatra znakovima bolesti, zbog čega se dijabetes naziva "tihom bolešću".

Dijabetes
foto: Profimedia

Pogledajte neke od simptoma ranog dijabetesa:

1. Pojačan rad bubrega i potreba za mokrenjem

Kod povišenog šećera bubrezi rade ubrzano da bi izbacili taj višak. Tako proizvode više urina, pa je jedan od prvih znakova dijabetesa povećana potreba za mokrenjem, posebno noću.

2. Povećana žeđ

To je posledica potrebe da se nadoknadi tečnost izgubljena mokrenjem, ali i prirodna reakcija na visoki šećer: Telo "traži" više vode da bi se razblažila koncentracija šećera u krvi.

Voda, Čaša vode
foto: Shutterstock

3. Suva usta i ispucala

Usled pojačanog mokrenja i gubitka tečnosti smanjuje se proizvodnja pljuvačke, te usta postaju suva. Time se povećava rizik za razvoj bakterija u ustima i razvoj bolesti desni. Mogu se javiti i bele mrlje na jeziku i u ustima.

4. Specifičan miris tela

Deo viška šećera iz krvi telo izbacuje kroz znoj, a zbog hemijskih reakcija koje se događaju u organizmu, može da se javi miris sličan mirisu acetona.

5. Problemi s kožom

Kod dijabetičara se relativno često javljaju suva koža i neurodermitis, posebno na grudima, laktovima, kolenima i petama. Na petama se mogu razviti i ranice, što povećava rizik od razvoja gangrene. Negujte stopala hidratantnim kremama.

6. Problemi s vidom

Visoki šećer može da dovede do promena sa vidom, što može da dovede do slabijeg i zamućenog vida, a dugoročno i do slepila.

Rak dojke, umor, bolest, rak
foto: Shutterstock

7. Hronični umor

Kad je šećer visok, organizam pojačano proizvodi insulin, što vremenom dovodi do slabije osetljivosti na insulin. Telo u toj fazi neće prerađivati šećer iz hrane i slati ga kao energiju stanicama u mozgu pa se može javiti hronični umor i slabost.

8. Problemi s varenjem

Visok nivo šećera u krvi može da oštetiti živac vagus, odgovoran za protok hrane između želuca i creva, zbog čega se može poremetiti i apetit. S vremenom možete da gubite na težini, a mogu da se javie refluks, poremećaj rada želuca i zatvor.

Stil / Mondo

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs